forum.globcom.net Форуми forum.globcom.net
ФОРУМ
 
 AlbumAlbum Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи  AlbumAlbum   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Настъпва ли ерата на електрическите коли?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    forum.globcom.net Форуми -> Да говорим за коли
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kostov1958
Не е лесно !
Не е лесно !


Регистриран на: 19 Май 2007
Мнения: 201
Общо думи: 19,163

МнениеПуснато на: Чет Сеп 06, 2007 1:09 pm    Заглавие: Настъпва ли ерата на електрическите коли? Отговорете с цитат

Настъпва ли ерата на електрическите коли?


Затоплянето на климата, бързото изчерпване на петролните залежи и бумът на хибридните автомобили са сериозни предпоставки

Проблемите, които поставя пред човечеството глобалното затопляне несъмнено възражда интереса към превозните средства, задвижвани чрез електричество.

Смятате, че електрически коли са съвременно и авангардно хрумване? Това съвсем не е така! Превозните средства задвижвани от електричество са били широко използвани преди 100-тина години, когато петролът все още не е бил предпочитано гориво.

Интереса към електро-автомобилите се възражда през 1996 г., когато "Дженерал моторс" представя своята разработка - EV1.

Заинтересовани от разкрилата се пазарна ниша, скоро и други големи производители започват да проектират собствени модели, задвижвани от електричество.

Екологичните превозни средства получават и подкрепа от властите в щата Калифорния, които търсят начин да се справят замърсяването на въздуха и обгръщащия почти всеки град смог.

Въпреки това, скоро изготвеният в духа на екологията законопроект е от отхвърлен. Мнозина смятат, че причината за това се крие в огромния интерес на петролните компании, които не желаят да претърпят сериозен спад в продажбите при евентуално утвърждаване на новите технологии.

В следствие на коренно променилата се ситуация и загубата на правителствената подкрепа, проектът за създаване на екологичния автомобил на бъдещето е обречен на забвение.

Разочаровани, "Дженерал моторс" изпращат по-голямата част от продукцията си на преработка за вторични суровини.

Днес ситуацията отново е коренно различна. Затоплянето на климата, бързото изчерпване на петролните залежи и бумът на хибридните автомобили, задвижвани и от електричество и от петрол, създават необходимите предпоставки за възкресение на идеята.

Новите технологии в областта на батериите вещаят светло бъдеще на възродения проект. По времето на EV1 на разположение на конструкторите са единствено подходящите за целта, но не много ефикасни киселинни батерии.

Днес на разположение на производителите са много по-съвършените литиево-йонни батерии, намиращи широко приложение в лаптопите и клетъчните телефони.

За задвижването на един автомобил обаче са необходими около 7000 литиево-йонни батерии. Всички те се поставят в огромен контейнер и заемат около една трета от общото тегло на колата, информира IDG.BG.

Електро-автомобилът е относително прост и се състои от около 12 основни компонента. Той не се нуждае от смяна на масло, свещи, филтри и дори от съединител.

Батериите на колата се зареждат през нощта и на сутринта човек може да отиде на работа. Освен това електромоторите не консумират такова голямо количество енергия като двигателите с вътрешно горене.

При тях шофьорът разполага със 100% от мощността още в момента, в който натисне педала. За електро-мобил от тип роудстър това означава ускорение от 0 до 100 километра в час за четири секунди.

Скоростната кутия на колата се състои от само две предавки - първата работи при скорост от 0 до 100 км/ч, а втората отговаря за скорости от 100 до 210 км/ч.

И накрая една добра и една лоша новина. Електроколата е свръх икономична - нейния разход ще е от порядъка на два цента на миля (това се равнява на 1/10 от цената на литър петролно гориво Щатите). Но електроколата е и скъпа - нейната цена ще е от порядъка на - 98 000 долара.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
[ IP : Logged ]
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    forum.globcom.net Форуми -> Да говорим за коли Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov