forum.globcom.net Форуми forum.globcom.net
ФОРУМ
 
 AlbumAlbum Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи  AlbumAlbum   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Share:2007 Encyclopеdia Britannica Ultimate DVD-ROM

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    forum.globcom.net Форуми -> Литература
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
alvan
Не е лесно !
Не е лесно !


Регистриран на: 07 Яну 2005
Мнения: 631
Общо думи: 24,357
Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Чет Окт 05, 2006 6:59 am    Заглавие: Share:2007 Encyclopеdia Britannica Ultimate DVD-ROM Отговорете с цитат

2007 Encyclopædia Britannica Ultimate DVD-ROM or CD-ROM

Енциклопедия Британика е най-пълната и стара универсална енциклопедия на английски език.Създадена от шотландските просветители Адам и Чарлз Блек в Единбург (Adam, Charles Black).

Първото издание е пуснато като енциклопедичен речник през 1768—1771 година и е наброявало три тома.До осмото издание "Британика" излиза в Единбург.През 1870г. издателството преминава под егидата на списание "The Times" и пристига в Лондон, където излизат 9-то и 10-то издание.Деветото издание заради авторитета си в университетските среди получава неофициалното название "ученическа енциклопедия" (the scholar’s encyclopaedia).В десетото издание за първи път се появява картографичен том и предметен указател.11-тото е така нареченото "Кембриджко" издание, в което енциклопедията на практика придобива съвременен облик с помоща на 1500 Кембриджски експерти.След това "Британика" се мести в САЩ, нейн нов собственик през 1901г. става Г.Е. Хупър от Чикаго.В началото на 20-ти век когато "Британика" изпитва сериозни финансови проблеми, правата и са дадени на фирма "Sheers, Roobeck & Co", която през 1941г. безвъзмездно предава правата върху "Британика" на Чикагския университете.

През 1974 година излиза 15-то издание (под името New Encyclopaedia Britannica, неофициално название — Britannica 3), което съществено е преработено през 1985г.В него под влиянието на един от крупните учени енциклопедисти на 20-ти век Мортимър Адлер (Mortimer Adler) енциклопедията е разделена на "Микропедия" и "Макропедия", които се отличават с дълбочината на изложените сведения.

През 1994г. знаменитата енциклопедия за първи път излиза на CD-ROM.

15-то издание съдържа 120 000 статий и около 44 000 000 думи.Сега тя е достъпна като печатно издание в 32 тома от порядъка на 32 000 страници, повече от 65 000 статий, 24 000 фотографий, карти и илюстраций, стойноста и е около 1400 долара.Интересното е, че още 1998г. електронната версия на компакт диск струва 2000 долара, но под натиска на конкурентите (и най-вече на електронната енциклопедия Encarta) "Британика" става по-достъпна.

Автори на "Британика" са водещи световни експерти, сред които са десетки лауреати на Нобелова награда.В различни времена статии за "Британика" са писали Зигмунд Фройд, Алберт Айнщайн, Мария Кюри, Хенри Форд.Съвременната весия на "Британика" е създадена с участието на около 4000 автори и редактори.

През 1997г. е решено да се прекрати издаването на енциклопедията в печатен вид, отдавайки предпочитание на електронната версия, но в 2002г. традицията е възобновена.В обновеното издание се появяват статии за генното инженерство, изкуствения интелект, освояването на космоса, въвеждането на еврото, движението на Талибаните и много други събития и факти.


Размер 3.35 GB (3,597,894,047 байта)
_________________
Ако богатството се измерваше в безсмислени коментари в интернет, щяхме да сме най богата страна на света!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Skype Name
[ IP : Logged ]
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    forum.globcom.net Форуми -> Литература Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov